top of page

Moeders & dochters

Reizende tentoonstelling 2022/2023
Groningen, Assen & Drachten

De tentoonstelling is een Installatie met 14 levensgrote houtskooltekeningen op bamboepapier van Moeders & Dochters.

De vrouwen zijn afgebeeld als Kariatiden: vrouwenbeelden die gebruikt worden als pilaren, zoals vrouwen die het dak van de Griekse tempel Erechtheion dragen.

Voorwoord

Soms was ik jaloers op de sterke band tussen mijn vrouw Maria en onze dochter Eva.  Aan een half woord genoeg en eindeloos kunnen lullen over niks. Inmiddels geniet ik van die symbiose. Ik heb een eigen band opgebouwd met onze dochter; wij kunnen een nachtlang doorpraten over het leven.

Het verbond tussen moeder en dochter komt voort uit de grotere rol in de opvoeding die Maria vanaf het begin heeft gehad. Ik had als co-ouder al twee zonen uit mijn eerdere huwelijk opgevoed en toen zich een kinderwens bij Maria openbaarde, spraken we af dat mijn aandeel in de opvoeding beperkt zou blijven. Ik was er wel, maar bemoeide me er minder mee.

Eva was natuurlijk enorm gewenst, ook door mij.

Moeder en dochters voorEva.png

Onze gezamenlijke liefde voor muziek bijvoorbeeld maakte dat ik haar als jong meisje graag begeleidde naar vioolles om daarna gezellig de stad in te gaan.

Nu is Eva een zelfstandige, jonge, hardwerkende millennial die in Amsterdam woont en graag met en zonder haar vriendinnen in Groningen komt. Tijdens die bezoeken valt het mij als babyboomer telkens op hoe die prachtige, sterke vrouwen aan tafel hun twijfels durven te uiten. Ze hebben alles goed voor elkaar en toch is er vaak gedoe met werk, vriendjes, zijn ze ineens erg onzeker of voelen ze een grote leegte. Bijna allemaal hebben ze wel iets van een rugzakje en zijn ze soms even de weg kwijt. 

Niets is wat het lijkt.

Op kunstacademie Minerva werd ik begin jaren zeventig gegrepen door een dia van de zogenaamde Kariatiden. Pilaren in de vorm van vrouwen, die al sinds 400 jaar voor Christus Griekse tempels dragen. De bekendste zijn de zes jonge vrouwenfiguren in de Korenhal van het Erechtheion op de Acropolis in Athene. Vijf originelen zijn momenteel te bewonderen in het Acropolis Museum in Athene en één in het British Museum in Londen.

Er zijn twee hypothesen over deze Kariatiden. 

De ene gaat uit van de versie van de Romeinse architect Vitruvius in de eerste eeuw voor Christus. Hij beweerde dat de Grieken in de oorlog alle mannen van Karyae, een stad in de zuidoostelijke hoek van de Peloponnesos vermoordden, omdat ze de kant van de Perzen hadden gekozen. De vrouwen werden als oorlogsbuit meegenomen naar Athene en zes moesten model staan voor de tempelzuilen. De eeuwige last op hun hoofd staat symbool voor de straf. Hun tunieken werden eerst in het water gedompeld, zodat ze aan de lijven van de modellen plakten en de contouren goed te zien waren. 

Andere bronnen beweren dat Kariatiden vrouwen waren die als tempeldanseressen van de godin Artemis op de Peloponnesos werkten. Kariatiden zijn krachtige vrouwen, zo sterk dat ze een tempel kunnen dragen, maar in werkelijkheid waren zij dus oorlogsbuit of cultdanseressen.

Niets is wat het lijkt.

Op 11 oktober 2022 was het 70 jaar geleden dat ik ben geboren.

Het cadeau aan mezelf is dit project Moeders & Dochters.

Ik maakte levensgrote houtskoolportretten op handgeschept bamboepapier van zeven moeders en dochters, afgebeeld als Kariatiden. De vrouwen dragen allemaal een tuniek en een mand waarin zij hun geestelijke bagage vervoeren. De een ervaart al een zware last vanuit het gezin, maar heeft in de loop van haar leven besloten om het een en ander overboord te gooien, de ander is licht begonnen, maar gooit zelf – bedoeld of onbedoeld – de nodige vracht in haar mand. 

De veertien interviews van Anita Pepping met de hoofdpersonen kunt u lezen in dit boekje. De vrouwen vertellen openhartig over hun moeder-dochter-band en over de inhoud van hun eigen mand. Ook mijn vrouw Maria en dochter Eva zijn geportretteerd en geïnterviewd. 

Eva maakte voor dit project een korte film over Moeders & Dochters en Maria bedacht een tempel van karton als decor voor mijn getekende portretten.

 

Ron Glasbeek

Te zien in:


Assen
10 & 11 september 2022
Kunst aan de Vaart
>>> Lees meer

Groningen
half sept t/m jan 2023
Martini Plaza

Drachten
januari 2023
De Lawei

12 x 23 cm, ingenaaid, ca. 100 pagina’s, geïllustreerd
vormgeving Flip Drukker & Nadeschda Broere,
verschijnt september € 17,50

>>> Koop het boek

Kariatide

Kariatide
bottom of page